Pannon Tükör a Katlanban – Csengey Dénes Távmondat című kötetének bemutatója

Egy hét múlva, 2022. augusztus 4-én a Pannon Tükör Pódiumban az Ördögkatlan Fesztiválon:

Pannon Tükör Pódium – Csengey Dénes: Távmondat – 2022. augusztus 4. csütörtök 14 óra, Vylyan-terasz

A kötet szerkesztőivel, Csengey Balázzsal és Szálinger Balázzsal Nagygéci Kovács József beszélget a harminc évvel ezelőtt elhunyt szerző életművének lírai részéről, a vers és a dalszöveg közti különbségekről és egyezésekről, a Csengey-hagyatékről és egyben örökségről. A kötetcímbe emelt Távmondat című vers első sora (Másnap) egyben fel is vezeti a Beck-Szűcs páros által a tavalyi Katlanban ősbemutatott, Csengey Balázs és Bérczes László közreműködésével készült és idén is színpadra kerülő előadást.

Távmondat címmel jelent meg a Pannon Írók Társasága gondozásában, Szálinger Balázs és Csengey Balázs szerkesztésében a harminc évvel ezelőtt elhunyt író, költő, drámaíró, esszéíró Csengey Dénes (1953-1991) válogatott verseit tartalmazó kötet. Csengey Dénes írói pályájának gerincét a prózai művek alkották, de egy kötetnyi vers is fennmaradt a hagyatékában. Elsőre ez meglepőnek is tűnhet, azonban ha értekező prózájának, novelláinak és regényének expresszív, metaforikus nyelvéből indulunk ki, szinte természetes, hogy lírai műveket is írt. A kötetben Csengey Dénes ismert és ismeretlen, korai és kései versei egyaránt szerepelnek. A válogatás során egy nagyon fontos dilemmával kellett szembenéznünk. A Csengey-költészetnek a dalok világával való kapcsolódása sok esetben a nem dalszövegnek szánt versekben is nyomon követhető. Nem volt egyszerű gondolatban „letakarni” a dallamot, és magát a szöveget kézbe venni, hogy versként mérjük meg. Furán hangzik, de ebben a szerkesztői szándék ellen dolgozott az is, hogy a Mélyrepülés nem egy tétele klasszikussá emelkedett, nehéz volt a dallamuk nélkül figyelni rájuk. A Mélyrepülés tételeit kiemeltük a kontextusukból, és olykor érdekesen új arcot kaptak, váratlan, új statikai feladatokat vettek vállukra a kötet egészén belül.

(A kötet korlátozott példányszámban kapható a beszélgetés után és a Másnap című előadás előtt és után!)

„Másnap, / hát tudod te, mi az, hogy másnap / a fiúk a dolgok mélyére ásnak. / Gerincedre, / e hajszálkeresztre / észrevétlenül felfeszülsz. / Majd ledőlsz.” (Csengey Dénes: Távmondat)

A Távmondat a Pannon Tükörben.

Beszélgetés a Másnap című előadásról a közreműködőkkel a Pannon Tükörben.