Egy mondat – Acsai Roland

Szerző: | 2018-03-14T14:01:44+00:00 2018. 03. 18.|Irodalmi tükör, Napló, Próza|

Novemberi egymondatok

1.

Bár mindenszentek napja van, délelőtt dolgoztam, egy olyan könyvet fordítottam, ami Lovecraft egyik híres könyvének (Zarándokút Kadathba) helyeire és szereplőire épül, este gyertyát gyújtottunk (azt hiszem, meg fogom tanulni, hogyan használjak vesszőket a pontok helyett, csak hogy átmenjenek naplóbejegyzéseim az egymondat-rostán, nem is olyan nehéz, így kell, vessző, és csak most jön a .)

2.

Van egy másik megoldás is az egymondatozásra, amikor csak egy momentumot emelek ki a napból, mint ma, amikor megemlítem, hogy Zsófi (a lányom) megírta élete első versét, ami így hangzik:

Szeretem, aki ágyba fektet,

Szeretem, aki mesét olvas,

Szeretem, aki megfürdet,

Szeretem, aki szívből szeret.

3.

A kelő Hold hatalmas aranypajzsként lógott az ég alján, de a mögötte álló, mitologikus harcos alakja a sötétségbe és a fényszennyezettségbe veszett.

4.

Bújócskáztunk a Normafánál – Zsófi, Timi és én –, Timi, a felségem, hunyt (pontosabban elment pisilni a fák közé), mi meg elbújtunk a lányommal, Zsófival: ipi-apacs egy-kettő-három!

5.

Ma megnéztük Timivel a legendás, japán Ghibli Stúdióban készült Vörös teknős című rajzfilmet a budaörsi rajzfilmfesztiválon (ez volt a vasárnapi randink), ami az élet körforgásáról szólt és a szerelemről, és azért is érdekes, mert magyar alkotói is vannak, különben mondtam már, hogy a madarak mellett a teknős a másik totemállatom?

6.

Pihe, a fehér papagájunk (a lányom papagája), délelőtt boldogan körberöpködte a szobát, aztán visszarepült a kalitkájába.

7.

Este Formanek Csaba Hádész című monodrámáját néztük meg a feleségemmel: mestermű, ami nem mesterkélt, bátor darab, és a legtávolabbi kulturális, hangnembéli síkok összehozásával nagyfokú szabadságot teremt.

8.

Ma én mentem Zsófiért az iskolába (új sapkája van, amiben végre nem fázik a füle), Mc Donald’s a barátnőjével és annak apukájával, aztán hazavittem az anyukájához.

9.

A szemközti ház tetején egy gerlepár csókolózott órák hosszat, mintha tavasz lenne.

10.

A lányomat és a barátnőjét nagy meglepetés érte, amikor kiléptek az iskola kapuján: megszerveztem, hogy a barátnője (Vera) nálunk aludhasson, és amikor megtudták, visítottak örömükben.

11.

A Márton-napi Hollókövezésen Zsófi fázott, ezért hamarosan kapott egy teát, Timi meg egy forralt bort, csak nekem nem kellett védőital.

12.

Ma Totth Gitta ebédelt nálunk, a feleségem barátnője, beszélgetés, társasozás, aztán este templom – ha ebből nem derült volna ki, vasárnap volt.

13.

Nyitott óra Zsófi iskolájában, ahol megnézhettem, milyen egy óramix, amiben a matek győzedelmeskedett, utána munka, délután Frei Café Timivel és egy meglepően korai elalvás.

14.

A Szentlélek az egy mondat?

15.

Az ima elmentődik a felhőkben, mint a szövegek a Dropboxban (most kezdek belejönni az egymondatozásba).

16.

Timi hazautazott Kaposvárra és hiányzik.

17.

A Google és a Xanax a barátod.

18.

Ma voltunk egy évesek Timivel, tavaly ilyenkor ültünk be egy autó hátsó ülésére, a macskahordozó mellé, az autót a darab írója és rendezője vezette, és azóta is egymás mellett.

19.

Ma reggel az erkélyünk alatt egy kislány ment el az anyukájával, és ezt mondta: „Milyen szép sárga levelű fa, biztos sárgabarack.”

20.

Tomasics Józseffel és Szujó Norberttel, a két Lovecraft-szakértővel, el vagyunk veszve Lovecraft költői, ám annál következetlenebb panteonjában.

21.

Bedecs írt egy kánonpárti, viszonylag következetlen és nagyon személyeskedő kritikát a Szellemkócsagokról az ÉS-be, nem mintha érdekelne, csak a magánéletemet bízza rám.

22.

Lackfi János a keresztapám, de nem csak a költészeti, hanem igazából, tudta ezt valaki?

23.

Pihét, Zsófi papagáját, megpróbálom újra megszelídíteni, mert az atkakezelés óta nem a barátot látja a kezemben.

24.

Kéne Pihének egy pár.

25.

Befejeztem a Lovecraft spinoff/funfiction fordítását.

26.

Adoremus.

27.

Jó is, hogy Bedecs megírta a kritikáját, mert Halmai Tamás a védelmemre sietett (szintén az ÉS-ben megkritizálta Bedecs kritikáját), mint egy lovag, vagy nem is az én védelmemre, hanem egy költészeteszmény védelmére.

28.

Pihének lassan megérkeznek a barátai is, a hópihék.

29.

Írtak a Molyra egy teljesen rajongói véleményt a Jin és Jang című könyvemről.

30.

Megérkeztek Pihéhez a hópihék!

 

(Megjelent a Pannon Tükör 2018/1. számában.)

(Fotó: irodalmijelen.hu)