Diákszínjátszás – kritikák és beszámolók Dél-Dunántúli Regionális Diákszínjátszó Találkozóról

Szerző: | 2018-03-12T16:48:29+00:00 2018. 03. 12.|Debüt, Dráma, Kritika, Színház|

Lapunk fontos küldetése, hogy a dunántúli kulturális-művészeti események támogatója, létrehozója, kísérője legyen, így közreműködő partnerként örömmel veszünk részt a Dél-Dunántúli Regionális Diákszínjátszó Találkozón 2018. márciusának utolsó hétvégéjén. A programról friss recenziókkal számolunk be, erről és a fesztiválról általában Ákli Krisztián főszervezőt kérdeztük.

A fesztivált, amellett, hogy komoly és jó kapcsolatokat ápol a hagyományos színházakkal azért is figyelemmel kísérjük, mert az előadásokról születő recenziók révén bárki bepillanthat a kortárs magyar színpadi történésekbe, azok diákos változatába, ahol a jelző nem kisebb minőséget jelent, hanem sokkal inkább a fiatalságot, az energiát és nem utolsó sorban az utánpótlást.

A kritikák itt, a Pannon Tükör Online Debüt rovatában lesznek olvashatók.  A programról

Ákli Krisztián drámapedagógus, a fesztivál szervezője mesél:

„14 év szünet után, 2016-ban ismét diákszínjátszó találkozó helyszíne volt Csurgó. Köszönhetően a sikeres fesztiválnak, kétévente újra megrendezésre kerül a Csokonai Diákszínjátszó Napok, így idén, 2018-ban is. A fesztiválon a dél-dunántúli régió csapatai “mérkőznek” az országos döntőn való részvételért, s a különböző minősítésekért. Ebben az évben 12 csapat érkezik; Pécsről, Nagyatádról, Bonyhádról. A program egész hétvégén át tart, március 24-én, szombaton reggeltől másnap délutánig több játszóhelyen.

Az előadásokról azok befejeztével recenziók is születnek, ezek az ún. “Azonnali visszacsatolások”. Ezeknek a célja, hogy szinte rögtön az előadás után írott kritika is szülessen, mely kb. 1 oldalnyi terjedelemben, konstruktív módon jelez vissza az alkotóknak. A visszacsatolásokat korábbi is jelenlegi diákszínjátszók írják, “felnőtt” segítséggel. Ilyen segítők voltak az elmúlt években: Komáromi Sándor, Görcsi Péter, Pandur Petra, idén Nagygéci Kovács József. Köszönjük, hogy idén a Pannon Tükör helyet is ad majd a jól sikerült szövegeknek.”

Tehát március 24-25 között érdemes figyelni oldalunk Debüt-rovatát!