Egy filosz töprengései – 7. rész

Szerző: | 2018-03-11T16:54:26+00:00 2018. 03. 10.|Irodalmi tükör, Napló|

Egy különleges (és különös) sorozat jelenik meg oldalunkon a 2018-as évben: Egy filosz töprengései címmel egy magát megnevezni nem kívánó szerző szövegét adjuk közre folytatásokban. Hetente egy rész, januártól decemberig. Kalandozás a régmúlt irodalmában (is), rejtvény és kihívás, aprólékos elemzések és markáns vélemények hétről hétre. – “Dr. K HG” jegyzetei, 7. rész

7 (K HG még mindig a gyönyörű tiszta rímekkel bíbelődik)

 

Térjünk vissza a felhőtlen derűt, örömöt sugárzó tisztarímes kis versekhez. Ebben a típusban Kosztolányi az etalon, ki ne ismerné a Kancsal rímet (Itt volt tegnap Devecseri, / jaj de nagyon bevacsorált.), az Egy agg póttartalékos sóhaját (Mit ér az egész félteke, / Ha lóg az ember …) A rímszó kitalálandó! – gondolta kajánul K HG. Avagy milyen csodás ez a kórházi vigasz-opusz: “Itt az ágytál, melyre vágytál.”

Az utolsó félszázadban is élt, él ez a humoros típus, nem pusztán Romhányi (Rímhányó) József állati állatversei, rajzfilm-dialógusai okoznak örömet. Arany sejtelmének rímvariációija (évébe – kévébe – csűrébe – cserébe) egy nem annyira, de valamennyire mégis tragikus csoportrímben született újjá. Az egész vers végig rím:

Szemere
szomorú
szamara
számára.

(Utassy József: Rímek nyelvészeti vizsga után)

Miképp végig rím Weöres Végig rím című bravúros blődlije
Aj, e nőkebelű Lidi óta
A Jenőke belül idióta.

Avagy ide sorolhatnám, a tiszta rímekben tobzódó filológus élvezkedések sorába még az élő és holt nyelvek specialistájának, a Tragédia latin fordítójának és a kánongyártók előtt még felháborítóan ismeretlen kiváló költőnek majdnem négysorosát is, tette hozzá magában K HG. Ideírom, döntötte el, mert úgy gondolta, mély igazságot, Ádám igazi űrbéli magányát tükröző férfibánatot érezhet át A tévelygő farkas dala c. vers olvasója:
Agyam mint a rosta.
Hol van Piroska?
A farkas utána kosla
T.

(T pont. Itt kell pontot tenni erre a jegyzetre!)