Egy filosz töprengései – 4. rész

Szerző: | 2018-01-06T15:34:00+00:00 2018. 02. 17.|Irodalmi tükör, Napló|

Egy különleges (és különös) sorozat jelenik meg oldalunkon a 2018-as évben: Egy filosz töprengései címmel egy magát megnevezni nem kívánó szerző szövegét adjuk közre folytatásokban. Hetente egy rész, januártól decemberig. Kalandozás a régmúlt irodalmában (is), rejtvény és kihívás, aprólékos elemzések és markáns vélemények hétről hétre. – “Dr. K HG” jegyzetei, 4. rész 

4 (K HG és Minka)

 

Czóbel Minka többet érdemelne… Erről gondolkodott K HG, amikor diákjaival összegyűjtötte a költő fellelhető verseit s elképzelte: ő teszi majd közzé Czóbel Minka összegyűjtött költeményeit először, egyben. A fenséges Mammon félresöpörte holdkóros álmait és K HG szomorúan gépelte be jegyzet­füzetébe a bánatában megszült Örkény-parafrázist.

Dr. K HG 2010

– Czóbel Minka önnek ismeretlen?  – kérdezte dr. K HG, miközben unottan törölgette szemüvegét, s érdeklődő pillantással vizsgálta a vizsgázó tekintélyes méretű fülbevalóit és dekoltázsát.

Ki volt az – kérdezte a vizsgázó.

Aki a Donna Juanná-t írta – magyarázta dr. K. HG. Nagyon szeretett magyarázni. – A legérdekesebb magyar nőíró, nekem a legnagyobb is. És például Kaffkát ismeri?

Aki egy svábbogárrá változó figuráról írt? – gyulladt ki a lámpa a szőke hajzuhatag alatt.

– A Franz-ba, éppenséggel nem rá gondoltam – mondta dr. K HG.

– Hát akkor kire – kérdezte durcásan a leányzó. – Pedig úgy örültem már …

– Hagyjuk! – adta fel dr. K HG. – Szabó Magdát, Jókai Annát vagy még Fábián Jankát sem ismeri?

– De őket ismerem – mondta remegő hangon a szőke bombázó.

– És Bethlen Katát?

– Őt is – mondta a vizsgázó és paprikavörösen odavágta az indexét dr. K HG asztalára.

 

K HG folytatta emlékeinek bakugrásait. Nem az jutott már eszébe mindenről, ami Mórickának fiatal kora kedvelt viccében. Ennyi évtizeddel a háta mögött már nem is volna ez ildomos, de abban megmaradt régi szokásainál, hogy mindenről valami eszébe jutott, főleg az irodalomból. És legtöbbször Madáchról és –tól …

(A képről: Czóbel Minka)

 

(Folytatjuk…)