Debreceni Balázs: Totem

Szerző: | 2017-02-25T09:39:37+00:00 2017. 02. 25.|Próza|

DEBRECENI BALÁZS

 

TOTEM

 

A Zákány utcai általánosban mindig az erősebb kutya basz…tt. Ide jártak – itt tanultak meg járni – a legmenőbb ősemberek. Néhány Kőbunkó képes volt felegyenesedni, és azonos marmagasságba került a tanárokkal. A törzsfejlődés legfelsőbb szintjén álló Homo Erectusok – (később belőlük lettek a legjobb Alfahímek) – szabadon vadászhattak a rangsorban alattuk álló békésebb természetű és jellemzően hátrányos helyzetű egyedekre. A legkegyetlenebb bánásmód értelemszerűen a kitűnő tanulmányi eredményekkel rendelkező Homo Sapienseknek jutott, a dolog olykor odáig fajult, hogy néhány stréberebb példánnyal megkóstoltatták a saját vizeletét.

Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy kiváló kézügyességemnek és művészi vénámnak hála csakhamar ismert és elismert tagja lettem az egyik legmenőbb törzsnek a Zákány utcán. Kőfaragóként elsőként faragtam ki a főemlősfélék rendjébe tartozó angoltanárnő meztelen termékenységi szobrát egy aprócska agyagdarabból, majd „fallikus” freskókkal díszítettem a „budinak” nevezett bűnbarlangot az iskola első és második emeletén. Utóbbi munkáimra mintegy 500 „mancsnyomot” kaptam, ami manapság felérne 300000 „lájkkal”; – ennyit tesz 35000 évnyi intenzív infláció…

Az ondolált hajú fiatal biológia tanárnő bevezetett bennünket a „szaporodás és egyedfejlődés” legforróbb titkaiba, amit nap,- mint nap gyakorolhattunk a mellettünk ülő hirtelenszőke Szőrtüszőkkel. A csengőszót hallván azonban hanyatt-homlok rohanni kezdtünk az intenzív hússzagot árasztó büfé fele, könyörtelenül eltaposván az utunkba kerülő elgyengült egyedeket.

 

A ballagás után szétrajzottunk a nagyvilágba’. Technokol- ragasztót szippantó sámánjaink a csillagok állásából pontosan kiolvasták, mikor szilárdul meg a kontinenseket elválasztó aprócska földnyelv, a Bering- szoros. Alfahímjeink így száraz lábbal kelhettek át az óceánon. Az Újvilág lakójaként játszi könnyedséggel találtak munkát a filmiparban: Tarzan és Drakula szerepében; később belőlük lett a legtöbb világhírű Ramapithecus Hungaricum.  Mások egyszerű pénzbehajtók, bokszolók, katonák és politikusok lettek. A legtöbb pénzt az olajban utazó Móhó Sapienseink hozták össze, amin aligha érdemes csodálkozni, hiszen a PANGEA idejéből pontosan tudták, hol rejtőznek a legjobb lelőhelyeket jelző őskori erdősségek… – Az ember csak ámul-bámul a 4000 évente megrendezett osztálytalálkozók alkalmával! … Osztálytablónkat amúgy egy menő barlangrajz-festő készítette. A kedves turisták bármikor megcsodálhatják Aquitániában. A remekmű az elmúlt 35000 esztendő során kb. hárommillió „mancsnyomot” kapott.

 

 

300 év múlva ismét kitüremkedik a Bering- szoros! Újvilági populációnk legendás alfahímjei sajnos nem voltak képesek életképes egyedek nemzésére az ottani kiszőkült Szőrtüszőkkel, így bekövetkezett a magszakadás.

Ezúttal azonban bölcsek leszünk, mint Vergilius, és magunkkal visszük a

 

TOTEMEKET